PHP & MySQL

Kako instalirati XAMPP Server na Windows 10

3 minut(a) čitanja

PHP označava Hypertext Preprocessor. PHP je vrlo popularan i široko korišten skriptni jezik otvorenog koda na serveru za pisanje dinamički generisanih web stranica. PHP je izvorno stvorio Rasmus Lerdorf 1994. godine. Prvobitno je bio poznat kao lična početna stranica (eng. Personal Home Page).

PHP skripte se izvršavaju na poslužitelju, a rezultat se šalje web pretraživaču kao običan HTML. PHP se može integrisati s brojnim popularnim bazama podataka, uključujući MySQL, PostgreSQL, Oracle, Microsoft SQL Server, Sybase i tako dalje. Trenutno, glavna verzija PHP-a je 7. PHP je veoma moćan jezik, a istovremeno jednostavan za učenje i korištenje.

Proces instaliranja XAMPP Server


Kako biste preuzeli XAMPP server, posjetite sljedeći link: “Apache Friends“.

Korak 1


Kliknite na “XAMPP for Windows“. Zatim kliknite na jednu od ponuđenih stavki za preuzimanje i datoteka će se automatski krenuti preuzimati.

Korak 2


Dva puta kliknite na preuzeti fajl kako biste pokrenuli instaliranje XAMPP-a.

Korak 3


Kada kilknete na fajl pkrenuće se instaliranje. Kada se otvori prozor “Setup” kliknite na “Next” kako biste nastavili instlaciju.

Korak 4


Selektujte sve ponuđene opcije i kliknite na dugme “Next“.

Korak 5


Odaberite putanju gdje želite da instalirate XAMPP i kliknite na dugme “Next“. Možete ostaviti i zadanu putanju.

Korak 6


Ukoliko želite da saznate više o XAMPP Serveru ostavite kvačicu na “Learn more about Bitnami for XAMPP” i kliknite na dugme “Next“.

Korak 7


Sada kada ste odradili sve korake, spremni ste za instaliranje XAMPP Servera. Kliknite na dugme “Next” kako biste pokrenuli instalaciju.

Korak 8


Kliknite na dugme “Finish” kako biste završili instalaciju.

Korak 9


Odaberite jedan od ponuđenih jezika (Engleski ili Njemački) i kliknite na dugme “Save“.

Pokretanje XAMPP Servera


Pokrenite XAMPP upravljačku ploču kroz opciju “Run as administrator“. Na ekranu će se pojaviti “XAMPP Control Panel” i kliknite na akciju “Start” za pokretanje modula “Apache i “MySQL“. Kao što je prikazano na sljedećoj slici:

Kreiranje vaše prve PHP skripte


Sada kada ste uspješno instalirali XAMPP na svoj računar, vrijeme je da i napište vašu prvi PHP skriptu. U ovom dijelu izradićemo vrlo jednostavnu PHP skriptu koja prikazuje tekst “Volim da učim PHP uz IT TUTORIJALE!” u prozoru pretraživača. Otvorite XAMPP i pokrenite “Apache”. Otvorite web pretraživač i upišite localhost. Sada otvorite svoj omiljeni uređivač koda i izradite novi PHP fajl, a zatim upišite sljedeći kod:

<?php
  // Ispisivanje poruke
  echo "Volim da učim PHP uz IT TUTORIJALE!";
?>

Sada sačuvate ovu datoteku kao “hello.php” u folderu vašeg projekta (koja se nalazi na C:\xampp\htdocs\) i pogledajte rezultat u svom pretraživaču tako što ćete posjetiti ovaj URL: http://localhost/hello.php . PHP se može ugraditi u normalnu HTML web stranicu. To znači da unutar svog HTML dokumenta možete pisati PHP izjave, kao što je prikazano u sljedećem primjeru:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
  <title>Jednostavna PHP skripta</title>
</head>
<body>

<?php
  // Ispisivanje poruke
  echo 'Volim da učim PHP uz IT TUTORIJALE!';
?>

</body>
</html>