HTML5 - Skripte


Rad sa skriptom na strani klijenta

Skriptiranje na strani klijenta odnosi se na vrstu računarskog programa koje izvršava korisnikov web pretraživač. JavaScript (JS) je najpopularniji skriptni jezik na strani klijenta. Element <script> koristi se za ugrađivanje ili referencu na JavaScript u HTML dokument za dodavanje interaktivnosti web stranicama i pružanje znatno boljeg korisničkog iskustva. Neke od najčešćih upotreba JavaScript su: provjera obrazaca, generisanje poruka upozorenja, stvaranje galerije slika, prikaz skrivenog sadržaja, manipulacija DOM-om i još mnogo toga.Dodavanje JavaScript na HTML stranice

JavaScript može biti ugrađen direktno u HTML stranicu ili smješten u vanjsku (eksternu) datoteku i referenciran unutar HTML stranice. Obe metode koriste element <script>.Ugrađivanje JavaScript

Da biste ugradili JavaScript u HTML datoteku, samo dodajte kod kao sadržaj elementa <script>. JavaScript u sljedećem primjeru upisuje string teksta na web stranicu.

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>Ugrađivanje JavaScript</title>
</head>
<body>
  <div id="greet"></div>
  <script>
    document.getElementById("greet").innerHTML = "Pozdrav od ekipe IT TUTORIJALA!";
  </script>
</body>
</html>


Pozivanje vanjske (eksterne) JavaScript datoteke

Takođe možete smjestiti svoj JavaScript kod u zasebnu datoteku s ekstenzijom .js) i pozvati je u svoj HTML dokument putem atributa src elementa <script>. Ovo je korisno ako želite da ista skripta bude dostupna za više dokumenata. To vas štedi od ponavljanja istog zadatka iznova i iznova i čini vašu web lokaciju mnogo lakšom za održavanje.

Sljedeći primjer će pokazati kako povezati vanjsku (eksternu) JS datoteku u HTML stranicu.

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>Link za eksternu JavaScript</title>
</head>
<body>
  <div id="greet"></div>
  <script src="hello.js"></script>
</body>
</html>


HTML noscript element

Element <noscript> koristi se za pružanje zamjenskog sadržaja za korisnike koji su onemogućili JavaScript u svom pretraživaču ili imaju pretraživač koji ne podržava skriptiranje na strani klijenta. Ovaj element može da sadrži bilo koji HTML element, osim <script>, koji se može uključiti u element <body> normalne HTML stranice. Pogledajmo primjer:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>Noscript Demo</title>    
</head>
<body>
  <div id="greet"></div>
  <script>
    document.getElementById("greet").innerHTML = "Pozdrav od ekipe IT TUTORIJALI!";
  </script>
  <noscript>
    <p>Oops! Ovaj website zahtjeva da uključite JavaScript u vašem web browser-u.</p>
  </noscript>
</body>
</html>