CSS3 - Uvod
CSS je skraćenica za Cascading Style Sheets. CSS je standardni jezik stila koji se koristi za opisivanje izgleda web stranica. Prije CSS-a, gotovo svi prezentacijski atributi HTML dokumenata sadržavali su se u HTML označivanju (tačnije unutar HTML oznaka), sve boje fonta, stilovi pozadine, poravnanja elemenata, borderi i veličine morali su biti izričito opisani u HTML-u. Kao rezultat toga, razvoj velikih web stranica postao je dug i skup proces, jer su se informacije o stilu više puta dodavale na svaku pojedinačnu web stranicu.

Da bi se rješio ovaj problem, World Wide Web Consortium (W3C) je 1996. godine uveo CSS , koji takođe održava svoj standard. CSS je dizajniran tako da omogući odvajanje prezentacije i sadržaja. Sada web dizajneri mogu informacije o oblikovanju web stranica premjestiti u zasebnu listu stilova što rezultuje znatno jednostavnijom oznakom HTML-a i boljom održavanju. CSS3 je najnovija verzija CSS specifikacije. CSS3 dodaje nekoliko novih stila i poboljšanja kako bi poboljšao mogućnosti web prezentacije.Šta možete uraditi sa CSS-om?

Postoji puno stvari koje možete učiniti sa CSS-om, a evo nekih od njih:

  • Pravila stila lako možete primijeniti na više elemenata.
  • Možete kontrolisati prezentaciju više web stranice sa jednim fajlom.
  • Istu stranicu možete različito predstaviti na različitim uređajima.
  • Možete stilizovati dinamična stanja elemenata kao što su: lebdenje, fokus itd.
  • Možete promijeniti položaj elementa na web stranici bez promjene oznake.
  • Možete promijeniti prikaz postojećih HTML elemenata.
  • U 2D ili 3D prostoru možete transformisati elemente poput razmjera, rotiranja, nagiba itd.
  • Možete stvoriti efekte animacija i prelaza bez upotrebe JavaScript-a.

Ovdje se popis ne završava, postoje i mnoge druge zanimljive stvari koje možete učiniti sa CSS-om. O njima ćete detaljno saznati u narednim lekcijama.Šta sve pokriva kurs?

Ova serija CSS tutorijala pokriva sve osnove CSS-a, uključujući ideju odabira, načine postavljanja boja i pozadine, način oblikovanja fontova i teksta, stilizovanje UI elemenata poput hiperveza, lista, tabela itd. kao i koncept CSS box modela i tako dalje. Jednom kada ovladate osnovama, preći ćete na sljedeći nivo koja objašnjava način postavljanja dimenzija i poravnanja elemenata, metode za pozicioniranje elemenata na web stranici, korištenjem slika, kao i koncept relativne i apsolutne pozicije, model vizuelnog oblikovanja, prikaz i vidljivost, slojeve, pseudo klase i elementi, listove stilova zavisne o medijima i tako dalje. Konačno, istražićete neke napredne oznake uvedene u CSS3 poput gradijentnih boja, efekta sjene, 2D i 3D transformacije, alfa transparentnosti, kao i način stvaranja prelaznog i animacijskog efekta, fleksibilnog izgleda, efekta filtra i još mnogo toga.