HTML5 - Uvod
HTML označava HyperText Markup Language. HTML je osnovni blok World Wide Web-a. HTML je glavni jezik za opis strukture web stranica. Hypertext je tekst prikazan na računaru ili drugom električnom uređaju s referencama na tekst kojem korisnik može odmah pristupiti, obično klikom miša ili pritiskom tipke.

Osim teksta, Hypertext može da sadrži tabele, liste, obrazce, slike i druge elemente prezentacije. To ga čini jednostavnim za korištenje i fleksibilnim za razmjenu informacija putem interneta. Jezici oznaka koriste setove oznaka za karakterizaciju tekstualnih elemenata u dokumentu, koji web-u daju upute o tome kako bi dokument trebao izgledati.

HTML je izvorno razvio Tim Berners-Lee 1990. godine. Poznat je i kao otac web-a. Godine 1996. World Wide Web Consortium (W3C) postao je autoritet za održavanje HTML specifikacija. HTML je takođe postao međunarodni standard (ISO) 2000. godine. HTML5 je najnovija verzija HTML-a. HTML5 pruža brži i robusniji pristup web razvoju.Šta možete učiniti sa HTML-om?

Mnogo stvari se može učiniti sa HTML-om.

  • Možete objavljivati dokumenta na mreži s tekstom, slikama, popisima, tabelama itd.
  • Web pristupima kao što su slike, videozapisi ili drugom HTML dokumentu možete pristupiti putem hiperveza (linka).
  • Možete stvoriti obrazce za prikupljanje korisničkih unosa kao što su ime, adresa, e-pošte, komentari itd.
  • Možete uključiti slike, video zapise, zvučne snimke, flash filmove, aplikacije i druge HTML dokumente direktno u HTML dokument.
  • Možete stvoriti izvanmrežnu verziju web stranice koja radi bez interneta.
  • Možete pohraniti podatke u web pretraživač korisnika i pristupiti im kasnije.
  • Možete pronaći trenutnu lokaciju posjetitelja vaše web stranice.

Ovdje se popis ne završava, postoje i mnoge druge zanimljive stvari koje možete učiniti sa HTML-om. O njima ćete detaljno saznati u narednim lekcijama.Šta sve pokriva kurs?

Ova serija HTML tutorijala pokriva sve osnove HTML-a, uključujući elemenate i atribute, način oblikovanja teksta pomoću HTML oznaka, metode dodavanja podataka o stilu dokumenta, tehniku ​​umetanja slika i tabele, postupak kreiranja popisa i obrasci kao i način uključivanja drugih HTML dokumenata unutar trenutnog dokumenta itd.

Nakon što se upoznate sa osnovama, preći ćete na sljedeći nivo koji objašnjava koncept doctype-a, metode kreiranja izgleda web stranica, važnost dodavanja meta informacija na web stranice, način dodavanja skripti, tehnike prikazivanja posebnih znakova, anatomiju URL-a i još mnogo toga.

Konačno, istražićete neke napredne stvari uvedene u HTML5 kao što su: nove vrste unosa, crtanje grafike na web stranici, uključivanje audio i video zapise u dokument, spremanje podataka na strani klijenta pomoću web pohrane, keširanje datoteka kao i kako dobiti korisničke geografske koordinate, stvaranje aplikacije za povlačenje i spuštanje itd.