PHP7 - Uvod
PHP označava Hypertext Preprocessor. PHP je vrlo popularan i široko korišten skriptni jezik otvorenog koda na serveru za pisanje dinamički generisanih web stranica. PHP je izvorno stvorio Rasmus Lerdorf 1994. godine. Prvobitno je bio poznat kao lična početna stranica (eng. Personal Home Page). PHP skripte se izvršavaju na poslužitelju, a rezultat se šalje web pretraživaču kao običan HTML. PHP se može integrisati s brojnim popularnim bazama podataka, uključujući MySQL, PostgreSQL, Oracle, Microsoft SQL Server, Sybase i tako dalje. Trenutno, glavna verzija PHP-a je 7. Sav kod ovoga kursa testiran je i potvrđen u odnosu na najnovije izdanje PHP-a 7. PHP je veoma moćan jezik, a istovremeno jednostavan za učenje i korištenje.Šta možete učiniti sa PHP-om?

Postoji mnoge stvari koje možete uraditi s PHP-om, a ovo su neke od njih:

  • Stranice i datoteke možete dinamički generisati.
  • Na poslužitelju možete kreirati, otvarati, čitati, pisati i zatvarati datoteke.
  • Možete sakupljati podatke s web obrazca, poput podataka o korisnicima, e-pošte, broja telefona itd.
  • Korisnicima vaše web stranice možete slati e-poruke.
  • Možete slati i primati kolačiće za praćenje posjetitelja vaše web stranice.
  • Možete pohranjivati, brisati i mijenjati podatke u svojoj bazi podataka.
  • Možete ograničiti neovlašteni pristup vašoj web stranici.
  • Možete šifrovati podatke za siguran prenos putem interneta.

Lista se ne završava ovdje, postoje mnoge druge zanimljivosti koje možete učiniti s PHP-om. O njima ćete detaljno saznati u narednim lekcijama.Šta sve pokriva kurs?

Ovaj PHP kurs oduhvata sve temeljne programske koncepte, uključujući tipove podataka, operatore, stvaranje i korištenje varijabli, generisanje rezultata, strukturisanje koda za donošenje odluka u vašim programima ili ponavljanje petlje za istim blokom koda, kreiranje i manipulaciju nizovima i stringovima, definisanje i pozivanje funkcija, i tako dalje.

Nakon što savladate osnovama, prećićete na sljedeći nivo koji objašnjava sistem konceptnih datoteka, sesije i kolačiće, datume i vrijeme, kao i način slanja e-pošte sa svoje skripte, rukovanje i provjeru valjanosti obrazaca, izvršavanje podataka, greške u filtriranju i rukovanju u PHP-u.

Konačno, istražićete neke napredne koncepte poput klasa i objekata, razčlanjivanje JSON podataka, podudaranje uzoraka s regularnim izrazima, rukovanje izuzecima, kao i kako koristiti PHP za manipulaciju podacima u MySQL bazi podataka i stvaranje korisnih funkcija kao što su sistemi za prijavu korisnika, Ajax pretraživanje itd.