Python - Kako početi učiti Python?
U ovoj lekciji naučićete instalirati i pokrenuti Python na vašem računaru. Nakon što to učinimo, napisaćete i svoj prvi program u Python-u. Python je programski jezik cross-platform, što znači da se može pokretati na više platformi poput Windows-a, macOS-a, Linux-a, a čak je i prenosiv na Javu i .NET virtualne uređaje. Besplatan je i otvorenog koda. U većina današnjih Linuxa i Mac-a OS unaprijed je instalirana Python, ali verzija je možda zastarjela. Dakle, uvijek je dobro instalirati najaktualniju verziju.Najlakši način za pokretanje Pythona

Najlakši način za pokretanje Pythona je pomoću Thonny IDE. Thonny IDE dolazi s najnovijom verzijom Pythona koji je u paketu. Dakle, Python ne morate odvojeno instalirati. Sljedite sljedeće korake da biste pokrenuli Python na računaru.

  • Preuzmite Thonny IDE.
  • Pokrenite instalacijski program da biste instalirali Thonny na svoj računar.
  • Idite na: File > New. Zatim spremite fajl sa .py ekstenzijom. Na primjer: hello.py, example.py, itd.
  • Napišite Python kod u fajl i sačuvajte ga.  • Zatim idite na Run > Run da biste pokrenuli skriptu ili jednostavno kliknite F5 da biste je pokrenuli.


Instaliranje Python-a odvojeno

Ako ne želite koristiti Thonny IDE, evo kako možete instalirati i pokrenuti Python na svom računalu.

  • Preuzmite najnoviju verziju Pythona.
  • Pokrenite instalacijsku datoteku i sljedite korake za instaliranje Pythona. Tokom postupka instalacije, potvrdite i dodajte Python u Environment variables. Ovo će dodati Python promjenljivim okruženjem, a Python možete pokrenuti iz bilo kog dijela računara.
  • Takođe, možete odabrati putanju na kojoj želite instalirati Python.


  • Nakon što završite postupak instalacije, možete pokrenuti Python.

1. Pokrenite Python u neposrednom (Immediate) režimu (Command Prompt)

Jednom kada je Python instaliran, unosom pythona u komandnu liniju pozvaćete tumača u neposredni način rada. Možemo direktno upisati Python kod i pritisnuti Enter da dobijemo izlaz. Pokušajte upisati 1 + 1 i pritisnite Enter. Dobijamo 2 kao izlaz. Ta se brzina može koristiti kao digitron. Da biste izašli iz ovog načina, upišite quit() i pritisnite Enter.
2. Pokrenite Python-a u Integrated Development Environment (IDE)

Za pisanje skripti u Python-u možemo koristiti bilo koji softver za uređivanje teksta. Trebamo ga samo spremiti pomoću .py ekstenzije. Ali, korištenjem IDE-a može nam biti puno lakši. IDE je dio softvera koji programeru pruža korisne funkcije kao što su nagovještavanje koda, označavanje i provjeravanje sintakse, istraživanje datoteka itd. za razvoj aplikacija.

Neki od najpopularnijih IDE za programiranje u Python-u su:

Kad instalirate Python, instaliran je i IDE pod nazivom IDLE. Možete ga koristiti za pokretanje Pythona na računaru. To je pristojan IDE za početnike. Kada otvorite IDLE, otvara se interaktivni Python Shell.Sada možete kreirati novi fajl i spremiti ga sa .py ekstenzijom. Na primjer: hello.py. Napišite Python kod u fajl i sačuvajte ga. Da biste pokrenuli fajl, idite na Run > Run Module ili jednostavno kliknite F5.
Vaš prvi Python program

Sada kada je Python pokrenut možemo pokrenuti i svoj prvi Python program. Kreirajmo vrlo jednostavan program koji se zove Hello World. A "Hello, World!" je jednostavan program koji proizvodi tekst Hello, World! na ekranu. Budući da je riječ o vrlo jednostavnom programu, često se koristi kao primjer za uvođenje novog programskog jezika za početnike. Unesite sljedeći kod u bilo koji uređivač teksta ili IDE i spremite ga kao hello_world.py

print("Hello, world!")

Čestitamo! Upravo ste napisali svoj prvi program u Pythonu . Kao što vidite, ovo je bio prilično lak zadatak. Ovo je ljepota programskog jezika Python-a.