Python - Kako početi učiti Python?




Jezik Python je objektno orijentisan interpretativni programski jezik opšte namjene. Autor programskog jezika i prevodioca je holandski programer Gvido van Rosum2 ranih devedesetih godina. Jezik je nastao u slobodno vreme, kao jednonedeljni projekt razvoja modernog jezika koji bi bio privlačan Unix/C programerima. Osnova je bio postojeći jezik ABC, zamišljen kao jezik za učenje programiranja i zamena za jezike kao što su BASIC i Pascal, koji je takođe razvijen u nacionalnom institutu CWI (Centrum Wiskunde & Informatica).

Programski jezik je dobio naziv po poznatoj britanskoj humorističkoj TV seriji "Leteći cirkus Montija Pajtona" (Monty Python’s Flying Circus). Razvojno okruženje IDLE takođe nosi ime člana grupe (Eric Idle). Jezik Python je relativno jednostavan, ali se oslanja na obimne i kvalitetne programske bibliteke. Standardna programska biblioteka jezika Python (Python Standard Library) obuhvata tipove i strukture podataka, ugrađene funkcije i obradu izuzetaka, koji su uvek raspoloživi, kao i veliki broj međusobno zavisnih modula, koji proširuju mogućnosti jezika nakon što se uključe u program naredbom import.



Šta možete učiniti s Python-om?

Ovu se neke od najbitnijih stvari koje možete učiniti s Python-om.

  • Kreiranje botova.
  • Scraping websites.
  • Mašinsko učenje, vizualizacija podataka i analiza.
  • Web Development sa framework-om kao što su Django i Flask.
  • Razvoj igara s Pygame.
  • Razvojem mobilnih aplikacija sa framework-om kao što je Kivy.

Generalno, pomoću Python-a je moguće uz odgovarajuće okruženje napraviti bilo koju vrstu aplikacije.



Šta sve pokriva kurs?

Ova serija Python tutorijala pokriva sve osnove Python programiranja, uključujući tipovi podataka, konstante, i varijable, aritmetički izrazi i dodjeljivanja, osnovni izlaz i ulaz, kontrola toka izvršenja programa, nizove, korisnički-definisane funkcije u Python-u, karakterni podaci i manipulacija stringom, klase, OOP i još mnogo toga.